Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Mer info här.

De mesta människor innehar förmodligen en basal medvetenhet om att absint finns, men de flesta utav dem känner till bara några sanna information om alkohol eller alkohol och blott en bråkdel utav dem innehar haft chans att ha ett glas av denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför vill jag med detta lilla inlägget presentera för eder läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint äga varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att äga tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste sin bild som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att skapa målningar samt böcker som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var riskabel och giftig, även om bara en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, har flera av de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de mesta europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I US OF AMERICA (givetvis) är det ännu grundnorm mot att alstra och avyttra den, även om olika affärsverksamhet har hittat på möjligheter att kringgå dessa bann.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Online.