Att tillreda sitt eget mousserande vin kan vara en mycket invecklad process om man väljer att göra det igenom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det finns en val metod som ger fantastiska resultat med ett minimum utav ansträngning.
Även mousserande vin kan göras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att begagna en god kvalitet alla druvor alster för att göra champagne.
Man kommer att tarva en hydrometer innan du börjar tillverka din ”champagne”.
Dessa kan köpas ganska billigt på nätet.
Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1, 070 och 1, 080 och ej högre.
Dessutom behöver man ett basal hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag rekommenderar att man använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Man ska oxå en kapsyltång samt ett litet antal hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver bubbel flera faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vit vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen innehar upphört, använd hävert för att deplacera vinet till en öppen hink.
Vinet borde vara lite grumligt, om inte addera en del jästsediment från botten utav jäsningskärlet.
3) Gör en lätt sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en korsning utav en del vatten samt två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.
5) Efterträdande steg är buteljering med hävert, deplacera vinet bums till champagneflaskor begagnad endast flaskor för mousserande viner, övriga glasflaskor kommer inte att kunna hantera det tryck som byggs upp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en kylig plats i 3 månader.
Vinet ska vara klart idag med speciell bottensats på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad alternativt tills det är kristallklart.
Sedan denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assist hålla dra ner jästen när du häller opp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell ingrepp där det flesta av innehållet kan spruta ut om man ej gör det på korrekt sätt.
Såframt du inte är en champion på denna handlag kan detta kanske vara ett bra förslag:
Hastighet är det väsentliga i denna ingrepp om man önskar behålla det mesta utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar samt ta bort locket på flaskan.
Det tar lång träning att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det idag är något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när man öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag innehar inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som bas till detta, samtliga komplement för detta hittar man lätt online. Mer info: På denna sajten Korkapparater för vinkork och ölkapsyler