Många av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött samt energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns många olika sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du knappast finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Noll kalorier och noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, helt kolhydratfria, skänker endast sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker enbart sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flertal sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp kvickt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, inte en laxerande effekt vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.