Erytritol

Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras därför outnyttjat via urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol framställs. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker skiftning och det blir erytritol, enligt en fullständig okonstlad procedur.

Ämnet är bra lämpat åt den som önskar äta en lågkolhydratkost och undkomma onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därutöver som en antioxiant. Ämnet består av inga kalorier medans typiskt socker innehåller 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket tenderar att leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfull effekt och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen opåverkad.

Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser och fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage.

En konstig omständighet runt erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen typ av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är utökad. Dessvärre faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer gällande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter produktion, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som innehåller erytritol Sötmedel. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som består av 500 gram. För den som uppskattar bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligt bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.