5:2-dieten för dig som vill erhålla en bättre hälsa och gå ner i vikt

Fastans verkan på hälsa och välbefinnande är inte alltid i fokus, det är lätt att viktminskning samt midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under 9 veckor och lyckades uppnå en viktminskning på nio kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därpå i Norden. Klicka här för.

För oss i Sverige är det inte endast viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en kraftfull tradition av friskvård och att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill frambringa när vi börjar omforma våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan åtskilliga av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även exempelvis minska risken för Alzheimers eftersom fastedagarna innebär att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att motverka sjukdomar. Att hålla en hälsosam diet motverkar flertalet sjukdomar, bland annat Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det tillhandahålls en väldigt bra bok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens ta sig till biblan – utan lånar via datorn. I princip alla nya och dyra bra böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en eBokläsare, som iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning via 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan undertrycka en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, enligt studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda samt rekommenderats att skippa en del saker ur sin diet, något som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan komma igång att springa och cykla igen.