När du inte längre tappar kilon under 5:2-dieten

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter endast ett par veckor börjar du märka resultat när du ställer dig på vågen och journalisten och läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens enorma genomslag kunde i sin dokumentär visa hur han personligen gick ner 9 kilo på 9 veckor när han först provade 5:2.

Att det händer saker med siffrorna på badrumsvågen blott några veckor in i dieten är dessutom en av orsakerna till att de som provar 5:2 ofta håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så kvickt ser resultat känns det lättare att hantera fastedagarna och i princip samtidigt kommer dessutom kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte sällsynt att känna att viktnedgången inte blir som man tänkt sig eller att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade vanor gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen samt vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allt var fett. Vanligtvis följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen vet att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att byggas muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligtvis dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre verkan på helgerna nu. Det kan även ge effekt att lägga de två fastedagarna bredvid varandra nu när du är aningen mer van vid att fasta. Du kan dessutom prova att lägga till en fastedag om schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa även en aning nya recept. Flera vittnar om markant verkan av att skippa mejeriprodukter, andra av att fullständigt utelämna bröd. Här kan du testa dig fram genom att slopa en grupp produkter åt gången i en vecka och utvärdera effekten. Här ges du också möjlighet att utvecklas i köket.

När du rasar i vikt minskar även din kaloriförbränning vid träning. Det innebär att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du jobba för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per människa och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. 5 2 fasta Möjligen är det dags att utvidga ditt träningsprogram och se ifall det har verkan. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därtill har kommit igång med träningen har du ju mer kraft.