Anordna en fullständigt fantastisk gräsmatta med järnsulfat mossa

Fungerar verkligen samtliga tips om mossbekämning? Har man testat med mossriven alternativt med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man egentligen inte har så bra kontroll på hur mossan lever och fungerar.

spridarramp

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort exempelvis med rivmaskin. Men ifall man blott river så kan man förvänta att mossan strax kommer igen för den är ihärdig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett välmående gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att behandla med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en ganska snabb verkan. Det är förstås angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver alternativt ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) samt kopplas på vattenslangen.

Har man en stor gräsmatta så kan det vara klokt att skaffa mossa gti – alternativt blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och handla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är briljant att använda järnsulfat mot mossa av flera anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som inte gillar detta ämnet.

Bra teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att passa gräset. Om du tycker att det blir för krångligt att blanda järnsulfat med vatten och sedan gå runt med en traditionell vattenkanna med spridarramp så kan du åskåda ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som därutöver minskar risken för pulver som flyger runt i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en eländig gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir förnäm igen. Ifall du använder dig av rätt teknik och applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och därjämte gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten betrakta stor skillnad. Mer tips här järnsulfat mot sniglar.

Tänk på att nyttja dig av bra teknik och eventuellt lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Det här är ett bra sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett övertag då marken är utan näring.

Men lite tålamod får man likväl ha för det kan ta över två års tid att gå från en glädjelös gräsmatta till mattan som är riktigt grön samt förtjusande. Under en säsong är det möjligt att se skillnad vilket brukar vara enormt motiverande.