Fruktbehandling vid vinframställning

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur skilda frukter ska behandlas under processen. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör utförligt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i till exempel järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på drygt 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom till exempel körsbär och vinbär ska man sortera bort blad från, och om möjligt även dåliga stjälkar. Bären ska därefter mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var grundlig med att inte krossa kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att producera Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ungefär 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en extraordinär kategori. De bör nämligen endast användas under maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med hjälp av kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och därefter kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här för Fulstopp, Bensaltensid, stopp- och påväxtmedel

När ca ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara omsorgsfull och varsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de särskilt lämpliga för starkviner. Om man till exempel ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man dela nyponet itu och sedan spola med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är utmärkt frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Självfallet har webben fått en betydelsefull funktion då många beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp omkring 4 gånger sin torkade storlek. Således ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären ska vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ca 2-3 dagar före man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket ger ca 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Emellertid ska man minnas att ifall det är ordentligt söt saft ta reda på sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med hjälp av en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör prova att göra vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så bör de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inberäknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna bör kokas långsamt under lock till dess de faller samman. Det brukar vanligtvis ta ungefär 3-5 minuter. Sedan bör blommorna pressas redigt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet tillsammans med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin alternativt 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.