Hemmaframställning av vin av Kjeld Erlandsen

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen gått framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flertal vinbryggare att nå enastående resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt utförlig bok som börjar med att upplysa att vin är en trevlig hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd annorlunda kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att finna massor vilda bär. Han nämner varierande slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man rätt så fort att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska självfallet vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som bör användas och det ges även tips på kringutrustning som är utmärkt att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Liköressenser 280 ml till 14 x 75 cl

En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis inhandla aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att förädla vattnet från allehanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.