Rekommenderade råvaror att nyttja till vinbryggning hemma

Många har upptäckt hur fantastiskt det är att kombinera olika fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig till vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som uppskattar att vara ute på skogspromenad ska spana de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin med hjälp av blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor alternativt på maskrosor, fläderblommor samt lindblommor.

Det finns inte jämt tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida användning. En del råvaror ska rentav helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte alltid är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen bör noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar bevista musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på. Gå till Bitter

Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar överlag vara förhållandevis dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.