Ljuvligt vatten tillsammans med kolsyra

Kolsyra är en kemisk gas med sammansättningen co2 och bildar i kontakt med vatten små bubblor fyllda med koldioxid. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som aningen kittlande, eller svagt stickande mot tungan och det är en känsla många uppskattar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna typ av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.

bubbelvatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Det finns mängder av annorlunda kolsyrade drycker på marknaden idag. De transporteras världen över för att vi ska kunna njuta av bubbligt bordsvatten och smarrig läsk. Detta är förstås förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg och lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Därutöver blir alla burkar och flaskor till enorma mängder avfall.

Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att människor kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi utomordentligt bra kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man handlar färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att bära hem en massa tunga vätskor i onödan.

Det finns en uppsjö av annorlunda kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i flera årtionden, bl a hos adelsfolk samt Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.

Idag finns det två dominerande bolag som säljer kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, eller Sodaclub som de också kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; samt Wassermaxx från AGA. Bägge företagen gör bra produkter. Sodastream är kända för att vara de bästa producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA ofta vinner när det handlar om själva kolsyran.

Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att köpa ny. Gasventilen på samtliga kolsyrepatroner i Europa ser identiska ut och passar därmed samtliga kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, eller en Alcojet från Sodastream åt en Wassermaxx, utan problem.

En modern kolsyremaskin är enormt lätthanterlig, den är enkel att manövrera och tar upp oerhört lite plats i köket. Den går att nyttja för tillverkning av egen läsk, med goda smaker samt massor av kolsyra, alternativt till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att införskaffa hos de flesta återförsäljare.

Den som gillar kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att skaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten med detsamma ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har även kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kallt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.