Att tänka på gällande 5:2-dieten

Att hålla kaloriintaget nere är inte någon revolutionerande idé. Vi har länge känt till att det är kalorierna som är nyckeln till viktnedgång, vi har bara saknat det rätta upplägget för att klara av att skära ner på kalorierna.

En av svårigheterna med att hålla kaloriintaget på rätt nivå är att vi behöver dem. Kalorierna är viktiga för oss, de är kroppens bränsle. Utan dessa blir vi svaga och orkeslösa och kan varken träna eller ta oss igenom vår vardag. Kroppen älskar naturligtvis sitt bränsle och har inte hela tiden förmågan att känna när tanken är full.

Bäst att spara lite till en dag då det inte finns så mycket mat, resonerar våra kroppar och placerar de där extra kalorierna i fiffiga fettlager på kroppen.

När du då slår slag i saken och inleder en strikt diet för att bli av med fettdepåerna, för egentligen vet vi ju att sötebrödsdagarna knappt är på väg att gå över, kommer kroppen såklart att protestera. Och när kroppen tvärvägrar är det extremt komplicerat att sköta dieten och inte ge efter för frestelserna.

En annan vanlig fallgrop är att man innan man inleder en diet faktiskt inte har koll på vad man sätter i sig. Om du skulle uppskatta ditt kaloriintag per dag, hur nära sanningen tror du att det skulle bli? Och om du skulle välja att undvara socker en vecka, vet du vilka de vanligaste sockerkällorna i din diet är?

Tar du en närmare titt på innehållsförteckning och näringsinnehåll på de produkter du oftast konsumerar hittar du troligtvis mängder av socker du inte visste att du satte i dig. Dessutom innehåller flera produkter du aldrig skulle kunna tro tillsatt socker.

De flesta juicer samt smaksatta mejeriprodukter är riktiga sockerbomber i vår kost.

Att få sockerkurvan under kontroll är en av nycklarna till att hålla en hälsomedveten diet, och det dolda sockret är en av våra största utmaningar i vardagen. 5:2-dietens fastedagar hjälper dig att jämna ut kurvan och motverkar sockersuget.

Att inte ha korrekt råvaror hemma är också ett vanligt sätt att inte lyckas hålla sin diet. Vi har samtliga dagar när vi kommer hem från jobbet och bara inte orkar fundera på näringsinnehållet. Om det som finns i kylskåpet då inte överensstämmer med din nya kosthållning är det lätt att trilla dit och göra det lätt för sig.

Se till att hela tiden ha “tillåtna” produkter hemma för att fixa dina fastedagar. Eventuellt kan du avsätta en egen hylla i kylskåpet till de produkter som inte passar in i 5:2-dietens recept. Då blir de lättare att ignorera i jakt på passande middagsmål.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan var den siffran på bara 50 kg per individ och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Mer information här.

Den främsta utmaningen med 5:2 är att ta sig igenom de två första veckorna när kroppen ställer om sig som mest. Stå ut med huvudvärk och orkeslöshet, redan vecka tre på din nya diet kommer du att märka resultat i form av ökad ork samt lust! Därtill kan det redan då synas resultat på badrumsvågen.