Soda Stream Design – det snygga alternativet

Sodastream Design är namnet på en av Sodastreams kolsyremaskiner. Sodastream Design är stilrent designad i silver samt svart och kommer vanligen med ett par PET-flaskor i plast och en Alco2jet kolsyreflaska. Just denna modell – Sodastream Design – har idag utgått ur massor butikers utbud, troligtvis är det en utgående modell från Sodastream då den t ex inte förekommer i sortimentet på Sodastreams egen webbsida.

De kolsyremaskiner Sodastream marknadsför i dagsläget är dessa fyra: Sodastream Jet – Klassisk Design; Sodastream Genesis – Modern samt slimmad design; Sodastream Penguin – Enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, därtill slutligen Sodastream Pure – Elegans och bekvämlighet.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

En Sodastream Jet kan man idag lätt hitta för runt 600 kronor, inklusive PET-flaskor samt gaspatron. På andra sidan prislistan står Sodastream Penguin som går på ungefär 1800 kronor, inberäknat två glaskaraffer samt en kolsyrepatron. Mellan dessa prisklasser rör sig Pure- och Genesismodellerna. En billig kolsyremaskin är inte nödvändigtvis bättre än en dyr, men gillar man design samt fräcka detaljer kan man lägga en extra peng för en lite mer exklusiv modell.

Sodastream konkurrerar med en del övriga bolag när det gäller försäljningen av kolsyremaskiner, men det är Wassermaxx som är den främsta konkurrenten. Wassermaxx, som marknadsförs av Aga, erbjuder motsvarande kolsyremaskiner som Sodastream i ungefär samma prisklasser. Vilket märke man väljer har mest att göra med personlig smak.

Wassermaxx säljer också sina egna kolsyrepatroner under företagsnamnet Aga. Aga har profilerat sig på marknaden som specialister gällande kolsyra och tillverkar kolsyrepatroner av exakt samma storlek som Sodastreams Alcojet. Också ventilen är lika – i enlighet med europeisk standard – så oavsett vilket märke man har på sin kolsyremaskin så funkar båda kolsyrepatronerna lika fint.

Det är rätt så enkelt att hitta kolsyremaskiner idag, intresset är återuppväckt sedan dvalan under 90-talet och man kan finna sodastreamers i alla elektronikaffärer och större varuhus. Alla som säljer sodastreamers säljer oftast också kolsyrepatroner, men kolla upp så att de även byter in gamla mot nya.

Att byta in sin kolsyrepatron mot en ny är billigare och vettigare än att handla nya hela tiden. En kolsyrepatron för moderna kolsyremaskiner från den svenska marknaden rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter vatten. Med tanke på hur billigt och hälsosamt vårt svenska kranvatten är så är det en god investering ifall man uppskattar kolsyra.

Det är inte bara för privatekonomin som en kolsyremaskin är en bra investering, utan även för miljön. Tunga transporter kör var dag omkring på våra vägar och släpper ut onödiga, miljövådliga gifter. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten så slipper man bidra till detta. Därutöver slipper man en massa onödigt avfall.

Är man mer av en läskfantast så finns det även andra fördelar. Med tanke på hur många skilda företag som var och en producerar olika smaker på läskessenser så är möjligheterna i stort sett oändliga. Man kan experimentera fram egna favoritsmaker, alternativt endast nöja sig med de redan existerande. Aromhuset, Sodastream, Aga, Bob samt Sonjo är benämning på några bolag som producerar läskessenser samt bordsvattenaromer.

Med en Sodastream är kolsyrat jämt färskt och nära till hands, och man behöver inte släpa det med sig från affären. Soda Stream Design blev – både gällande användarvänlighet och design – Råd och Röns favorit i ett test som utfördes 2007.