Soda Stream Genesis – ännu en briljant kolsyremaskin

Soda Stream Genesis är en av Soda Streams populära kolsyremaskiner. Den har liknande funktioner som den klassiska Jet-maskinen, men modernare och mer slimmad utformning. Frånsett Genesis så marknadsför Soda Stream just nu den enkla och klassiska Jet, pingvininspirerade Penguin – den enda kolsyremaskinen med glaskaraffer, och Pure som står för stil och komfort.

Soda Stream var först i världen med att göra kolsyremaskiner för hemmabruk, redan 1903 tillverkades den första förlagan som sedan såldes till fina hem runt om i England. Under 1950-talet började sodastreamers säljas kommersiellt och på 80-talet kom den riktiga boomen. Samtliga hippa hushåll ville plötsligt lägga vantarna på en egen sodastreamer och bubbliga drycker av annorlunda slag experimenterades fram i köken.

sodavatten

Kolsyrat bordsvatten är idag mer eftertraktat än tidigare och vi släpar hem tunga backar och flaskor från affären. Det kan tyckas lite onödigt när man idag, för en ganska billig peng, kan investera i en egen kolsyremaskin och därmed jämt ha tillgång till kolsyrat vatten utan att ens behöva fundera på att handla och släpa hem det.

Det ironiska med släpandet av läsk och kolsyrat vatten är att oavsett vad det är man köper med sig hem så utgörs det till minst 90 procent av rent vatten. När vi har tillgång till ett av världens renaste vatten omedelbart i våra kranar så känns släpandet än mer onödigt.

Om man gillar sitt bordsvatten smaksatt så finns det idag en hel del skilda aromer man kan testa. Aromhuset har framställt bordsvattenaromer i 35 år och har lyckats med konsten att framställa goda aromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. De har 16 smaker i sitt sortiment och hos allt-fraktfritt.com kan man beställa dem och få dem levererade direkt hem i brevlådan.

Sonjo är ett annat företag som tillverkar både läskkoncentrat och bordsvattenaromer. De har 30 skilda koncentrat varav sju är sockerfria. Sonjo erbjuder smaker som är svåra att få tag på bland andra märken, däribland originalessensen för Champis.

Soda Stream tillverkar naturligtvis sina egna läskkoncentrat samt vattenaromer och Aga, som marknadsför Soda Streams ledande konkurrent Wassermaxx, likaså. Dessa koncentrat är möjligtvis en aning lättare att få tag på ute i handeln, men via internet brukar man kunna finna dessutom de aningen mer sällsynta produkterna.

Genom att använda sitt kranvatten och själv tillsätta smaker samt kolsyra så hjälper man till att bidra till en renare värld. Transporterna av allt smaksatt vatten över Sverige och resten av världen skapar mängder av miljöskadliga avgaser och allt avfall efter tomburkar och flaskor är onödigt. Med en egen Soda Stream Genesis så återanvänder man sina PET-flaskor massor av gånger innan de behöver bytas ut.

En kolsyrepatron från Soda Stream (Alcojet) alternativt Wassermaxx (Aga) rymmer 425 gram kolsyra vilket räcker till runt 50 liter vatten, lite beroende på hur mycket kolsyra man vill ha i. En ny gaspatron kostar runt 250 kronor, men när ens patron är förbrukad är det billigare att byta in den mot en ny, vilket går på under hundralappen. I en Soda Stream Genesis funkar Soda Streams egna Alcojet-patron precis lika bra som en från Aga.