Målarsoda- en verkningsfull produkt för rengöring

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som funkar utmärkt för skiftande typer av tvätt. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till enorm användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noggrant med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte endast använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir glanslös och innebär att ny färg alternativt tapet ges bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier därför att det utgörs av ett starkt alkali. alternativ till målartvätt Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet vis farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan medföra irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) samt ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så därför bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ benämning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att införskaffa i dagligvaruhandeln. målartvätt inomhus nitor Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De skilda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.