Med bra takrengöring så håller man taket samt huset friskt längre

Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara svårt. Men man tvingas ta hand om taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så angeläget att hålla rent på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan medföra att taket skadas och tar in vatten. Detta kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Kunnig takrengöring eller amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av arbete. Men det kan vara gott att känna till att man faktiskt kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man också stundvis (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) nyttja på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett detsamma som det man finner för hantering av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör å andra sidan Fulstopp samt Bensaltensid.

Köp en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att utbreda på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men det här är inte så pass att man kommer att grubbla mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är knappast så att man med tvätt kommer att återgå till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit över marken med blandningen som man vill utbreda på taket. Detta medför självklart en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därpå är dags för högtryckstvätt så tvingas man likaså fundera på hur man sprayar bort den döda mossan och annat smuts. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man framkalla vattenskador på taket och det är ju inte så bra. Följaktligen låter många mossa samt påväxt regna dän.

Tänk på att inbringa god utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och tillika handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt alla håll.

Hur ofta ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Om man tänker sig att man använder Bensaltensid alternativt Fulstopp tak en gång per år så kanhända man ej ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får grund. Vanligtvis varar en hantering över 4 år utan ny påväxt. Klicka Här och nu för mer information få bort mossa i gräsmattan.

Man kan ju inte säga att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta och tak då man kanske har en stor tomt och ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring samt taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten för att på så vis spara tid.