Processa trä med järnvitriol fasad alternativt tjärvitriol

Då man bygger ett nytt hus eller möjligen en carport så kan man reflektera lite på hur man ska behandla det trä som man använder. Många väljer att bearbeta med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat och vatten. Men det finns också tjärvitriol som kan följa med vissa fördelar.

järnsulfatspridare

En förtjusande färg på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flera att välja att bearbeta träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara förståndigt att införskaffa en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få rätt järnsulfat dosering för träet.

Det som sker när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att omväxla i färg och bli lite gråaktiga eller bruna. Exakt hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur föråldrat det är. Man brukar råda att behandla träpanelerna före de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att testa på en oberoende bit av samma virke. På så vis så vet man exakt vilken ton man kommer att få. Det blir ju lite besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man måhända måla om det inte blir en bra nyans.

Ifall man vill få mer än förtjusande färg på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än attraktiv färg på huset. Med järnvitriolen så får man inte mycket mer än färgen. Den kommer inte att beskydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som även färgar men som samtidigt skänker ett visst beskydd.

En del anser att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att smörja efter behandling för att få ett bättre skydd. Man kan erhålla lite skilda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer inte att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig skäl så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan använda på så flera annorlunda sätt därhemma. Beroende på om man ska behandla med järnvitriol fasad själv eller om man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer info: På den här sajten mossa på stenplattor.

Det är viktigt att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material som stenar, plattor och övrigt som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt innan målning. Ifall man inte är säker på att man kan uträtta jobbet på ett professionellt sätt så kan det bli bättre att anlita någon som klarar det hela på ett smidigt sätt utan att färga andra omgärdande material.