Vilket mossmedel ska man utse för att effektivt få bort mossa på stenplattor?

Det är en tråkig syn att upptäcka att det växer mossa på plattorna. Exakt som att man icke vill ha mossan i gräset så är det tråkigt då den breder ut sig över trädgårdens stenplattor. Men man kan ganska lätt få bort mossan med mossmedel som man kan använda på plattor såväl som på gräset.

järnvitriol pris

Få bort mossa på stenplattor med marknadens ultimata mossmedel

För att få bort mossan så kan man behöva en aning annorlunda teknik, men till att börja med så är det nödvändigt att få död på mossväxten. Mossa har inget grundligt rotsystem så det är ej så svårt att räfsa bort men det blir än enklare ifall man börjar med att blanda järnsulfat samt vatten och sprayar eller vattnar på med detta.

Idag så finns det riktigt bra mossmedel som består av järnvitriol och som kommer som pulver, än enklare är att inhandla ren järnvitriol (järnsulfat), då är det därtill billigare. Med mossa gti så slipper man själv blanda ut järnsulfatet 288 gram per liter koncentrat så det blandas på korrekt sätt med det vatten som man tillför dunken.

När man har sprayat på järnsulfat på gräsmattan samt på stenplattorna så kommer mossan att avlida. När den är ickelevande så kan man använda sig av en högtryckstvätt för att spola bort mosslagret från stenarna snabbt och effektivt. Klicka här genast för mer information järnvitrol.

Relevant att fundera på då du sprutar med högtryckstvätt på stenplattor

Om man har stenplattor av ett mer poröst material så ska man vara lite aktsam med högtryckstvätten eller använd högtryckstvättens komplement för tvätt av plattor. Kör man på för hårt så kan bitar lossna och det blir inte så bra. Det är självklart en fördel att först använda mossmedlet för att enklare få dän mossan via att spola med vatten men det kan likväl vara så att man blir lite för hårdhänt med tvätten.

Är det hela tiden en styrka att bearbeta med järnsulfat på stenplattor?

Det finns de som kritiserar behandlingen med järnsulfat. De använder möjligtvis järnsulfat mot mossa i gräset men på grund av att medlet kan färga vissa typer av stenar så vill man icke ta risken och köra samma metod mot stengångens mossväxt. Då använder man Bensaltensid, utspädd 32 gånger, Fulstopp högtryck utspädd 20 gånger alternativt Fulstopp koncentrat utspätt 30 ggr.

Om du är bekymrad för att mossmedlet skulle kunna missfärga alternativt på något sätt fördärva dina stenplattor så bör du testa på en liten del eller dra igång en tråd i ett hemforum online alternativt läsa vad andra har sagt om samma typ av sten som du har. Detta är ett kvickt och lätt sätt att få känna till mer innan man beställer en järnsulfat säck från tex. allt-fraktfritt.se för att få dän mossa i gräsmattan. Där finns också en smart spridarbom och en ejektor som snabbar upp jobbet.

Mossa på stenplattor som inte har behandlats på flera års tid

Om det är så att man har stenplattor som är fullständigt övervuxna av mossa så står man inför en större utmaning. Men med ett enastående mossmedel så kan man dessutom klara av den här situationen. Se endast till att du har en bra plan för behandling och ge inte upp. Emellanåt kan man få behöva upprepa behandlingen för att mossan ska lossna.