Fasta med 5:2-metoden och uppnå bättre hälsa

Att fasta är sannerligen inget nytt fenomen. Pythagoras krävde av sina studenter att de skulle fasta i 40 dagar därför att rena kropp och sinne innan de fick mottaga hans undervisning och Bibeln berättar att även Jesus fastade i upp åt 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ca 400 år före Kristus. Han liksom många andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lätta samt allvarliga sjukdomar och de hade, enligt nutida forskning, på flera sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat förstå vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska och hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att minska kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som samtliga testade djurarter, så länge mängden vitaminer samt övriga näringsämnen ännu är tillräcklig. Dessutom visar testerna att en livslång sådan diet fullständigt kan eliminera hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. lunch 5 2 diet

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus föreskriver har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att inta begränsat med kalorier under vissa dagar, praktiseras redan av många kulturer av religiösa skäl. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma skäl.

Att två dagar i veckan reducera kaloriintaget samt undfly de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker dessutom och minskar omedelbart risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men absolut inte heller förlegat utan har numera åtskilliga belägg i nutida forskning.

Det finns en mycket läsvärd pocketbok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna denna kostnadsfritt på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – man lånar eBoken via sin PC. De flesta kostsamma bra böcker kan lånas – gratis. Läses bäst med en Läsplatta, som iRiver. Vill man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.