Hushållssoda – ett effektivt medel

Vad är hushållssoda?

Det innehåller natriumkarbonat vars kemiska beteckning är Na2CO3. Hushållssoda går att påträffa i dagligvaruhandeln och framförallt i diverse färgbutiker där produkten normalt går under benämningen hushållssoda. Natriumkarbonat utgörs av en jonisk förening som genererar en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3) i vatten.

Via syntetisk skeende då natriumklorid (salt) och ammoniak blandas så kan natriumkarbonat framställas. Men natriumkarbonat förekommer även rikligt naturligt. I exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika finns det rejäla mängder natriumkarbonat. Ämnet räknas till ett av världens viktigaste på vår jord.

I fast skepnad är natriumkarbonat ett relativt grovt fördelat pulver. Inom många tillverkningsindustrier är det den fasta formen som föredras. Det är speciellt förekommande i exempelvis glas- och tvålindustrin. Eftersom ämnet är ett kraftfullt alkali är det speciellt bra lämpat inom dessa områden.

Många fläckar och lukt kan smidigt och effektivt neutraliseras tack vare natriumkarbonatets neutrala lukt. Ämnet är extra användbart när det krävs rengöring av tyngre smuts. Det fungerar även väldigt effektivt för att ta bort beläggningar på silver. För att ge ny fin lyster åt allehanda silverföremål är det massor hushåll som använder natriumkarbonat.

Ett annat knep är att putsa sina silversmycken med bakpulver som innehåller natriumbikarbonat som är ett besläktat ämne till natriumkarbonat. Natriumkarbonat funkar effektivt som rengöringsmedel i både sin fasta samt vattenfria form. Det kan vara en bra lösning att använda hushållssoda innan man vävsätter eller tapetserar.

För att effektivt borttaga smuts och fett på väggar före behandling så rekommenderas att noga tvätta väggarna med hushållssoda. Använd en svamp som kontinuerligt sköljs med vatten för att smuts och fett lättare ska lossna. Hushållssoda är också effektivt åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och till att behandla trall.

Hushållssoda är inte särskilt farligt att få på huden vilket man kan tro eftersom det funkar effektivt och går riktigt hårt på smuts. kristallsoda soda Dock kan det vara aningen frätande så för den skull bör handskar och skyddsglasögon användas.

Att få hushållssoda i ögonen kan leda till sveda och retning. Under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga så är Hushållssoda inte farligt att förtära även ifall det minsann inte rekommenderas. Hur som helst bör man tänka på att köpa hushållssoda med barnsäker kapsyl på flaskan.